Inštitut za inovativnost in tehnologijo
Oglasna deska
4.10.2016

BODIMO INOVATIVNI! Razvoj ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti za učitelje v osnovnih šolah

Korona plus d.o.o., Inštitut za inovativnost in tehnologijo je koordinator mednarodnega, 2-letnega projekta z naslovom BODIMO INOVATIVNI! Razvoj ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti za učitelje v osnovnih šolah (LET’S BE INNOVATIVE! Development of Creativity, Innovation and Entrepreneurship for Primary School Teachers - InnoTeach project), ki poteka v okviru programa Erasmus+, KA2, Strateška partnerstva v Sloveniji, Avstriji in na Madžarskem.

Glavni namen projekta je spodbuditi drugačen način razmišljanja v osnovnih šolah in pokazati, da so ustvarjalnost, inovativnost in podjetništvo pomembni za uspeh – kjerkoli; pri vseh predmetih, v vsakodnevnih šolskih situacijah, pri izzivih vsakdanjega življenja. V začetku oktobra smo že imeli uvodni sestanek, ki ga je gostila Osnovna šola Trnovo (partner v projektu).

Več o projektu InnoTeach lahko preberete v priponki (v angleščini).

WordPovzetek projekta InnoTeach (PDF, 370 KB)

WordLetak projetka InnoTeach - v angleškem jeziku (PDF, 1123 KB)

WordLetak projetka InnoTeach - v slovenskem jeziku (PDF, 1121 KB)

1.2.2016

Kaj imata skupnega smeh in ustvarjalnost?

 

Nedavna raziskava v okviru magistrske naloge Andreje Boštjančič z naslovom »Vpliv sproščanja na ustvarjalnost posameznika«  je pokazala pozitivni vpliv sproščanja s tehniko jogo smeha na ustvarjalnost posameznika.

Nedavna raziskava v okviru magistrske naloge Andreje Boštjančič z naslovom »Vpliv sproščanja na ustvarjalnost posameznika«  je pokazala pozitivni vpliv sproščanja s tehniko jogo smeha na ustvarjalnost posameznika.

 

Več o raziskavi lahko preberete v pripetem dokumentu.

WordJoga smeha povečuje ustvarjalnost posameznika (PDF, 265 KB)

29.9.2015

projekt eEksperimenti

Spoštovani,

Posredujemo vam informacijo o eEksperimentih, zanimivem načinu poučevanja tehnike in naravoslovja, ki je rezultat slovenskega razvoja. eEksperimenti temeljijo na platformi Red Pitaya, ki je prav tako vrhunski slovenski izdelek, ki je uspel tudi na Kickstarterju.

S prijaznimi pozdravi!

___________________________________________________________________________________

eEksperimenti

je spletna platforma za kreativno zasnovo in izvajanje poskusov na področju tehnike in naravoslovja

Temelji na uporabi računalniško-merilne kartice Red Pitaya, ki je vrhunski slovenski izdelek. Ta je v osnovi računalnik z dodano elektroniko, ki omogoča generiranje in zajem digitalnih in analognih signalov. Nanjo se lahko priključijo različni senzorji in aktuatorji, s čimer se ustvari učinkovito razvojno-raziskovalno okolje. Delo poteka na odprtokodni platformi. Vsak eksperiment je zasnovan tako, da se lahko izvaja na tri težavnostne načine. Večina eksperimentov zahteva priključitev ustrezne strojne opreme na mestu uporabe, izdelan pa je tudi primer oddaljenega eksperimenta, kjer za delo zadostuje že računalnik, priključen na splet. Uporabniki lahko izdelane eksperimente nadgrajujejo in spreminjajo, prikazana  pa je tudi uporaba vizualnega programiranja, ki omogoča prve korake v svet programiranja.

V okviru izvajanja eEksperimentov morate povezati elemente in računalniško merilno kartico ter izvesti meritve. Vsakemu eEksperimentu pripada namensko izdelana spletna aplikacija. Na sliki je primer aplikacije za eksperiment Sončna celica, kjer preučujemo povezavo med tokom in napetostjo na celici pri različnih priključenih bremenih.

Sončna celica

Podrobnosti o projektu najdete na spletni strani projekta eEksperimenti.si ter v zgibanki projekta eEksperimenti.

V oktobru oz. novembru 2015 bo organizirana delavnica eEksperimenti za učitelje. Na njej se bodo ti seznanili s platformo eEksperimenti in tudi sami preskusili eksperimente in druge funkcionalnosti platforme. Interes za udeležbo lahko izrazijo prek  www.1ka.si/a/73253. Vabljeni!

_____________________________________________________________________________________

Projekt financirajo ____________________________ Partnerji

Logo1 Logo2

_____________________________________________________________________________________

Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2013 -2015.

več o tem »

28.9.2015

Projekt 2inno - Izvedi inoviranje zdaj!

Inštitut za inovativnost in tehnologijo, Korona plus d.o.o. je partner v mednarodnem 2-letnem projektu z naslovom “2inno”, ki poteka v okviru programa Leonardo da Vinci, prenos inovacij. Projektna skupina združuje strokovnjake s področja razvoja podjetij in upravljanja inoviranja iz javnega in zasebnega sektorja iz šestih držav članic EU - Avstrija, Madžarska, Irska, Italija, Slovenija in Španija. Pridružena projektna partnerja iz Slovenije sta SPIRIT Slovenija, javna agencija ter VENTURIA d.o.o.


Glavni cilj projekta je brezplačno strokovno mentorstvo pri razvoju in izvajanju inovacijske strategije prilagojene za lastnike malih in srednjih velikih podjetij, ki delujejo v enem izmed petih sektorjev (Informacijsko-komunikacijska tehnologija (IKT), Mehatronika, Bioznanost, Obnovljivi viri energije oz. Turizem), in njihove zaposlene. Na prilagojenih delavnicah s področja upravljanja inoviranja želimo mikro in malim podjetjem pomagati pri premostitvi vrzeli med teorijo in prakso, da najdejo svojo »kulturo inoviranja«.


V okviru projetka 2inno smo pripravili štiri številke e-biltena, ki so dosegljive TU (KLIK).

 

več o tem »

WordSporočilo za javnost (PDF, 152 KB)

8.12.2014

Podjetniški dnevnik - prof. dr. Borut Likar

Uredništvo časopisa Dnevnik je povabilo Boruta Likarja k pisanju »podjetniškega dnevnika«. Gre za zapis bistvenih utrinkov, povezanih z vsakodnevnim službenim delom. Glede na to, da je avtor univerzitetni profesor, raziskovalec, inovator in v manjši meri tudi podjetnik, so zapisi povezani predvsem z omenjenimi temami. Dnevnik bo pisal 8. - 14. 12. 2014.

 Vabljeni k branju!

 

2.10.2012

Fotografska razstava

Pozdravljeni!

Pošiljamo osnovno informacijo o fotografski razstavi Boruta Likarja, znanega predvsem po svojih inovativnih pristopih, z naslovom Križem kražem po Četrtni skupnosti Trnovo.

Vljudno vabljeni tudi na otvoritev v sredo, 3.oktobra 2012 ob 17. uri
(pločnik med Šentjakobskim mostom in Gradaščico, Trnovo, Ljubljana).

Več informacij v priložene vabilu.

 

Vabljeni k ogledu razstave!

več o tem »

1.12.2011

dr. Borut Likar prejel zlato medaljo

Dr. Borut Likar nadaljuje z uspešnim predstavljanjem svojih izumov tudi izven Evrope.

 

Konec novembra 2011 je v Kuvajtu potekal 4. mednarodni sejem invencij Bližnjega vzhoda (4th International Invention Fair in the Middle East). Povabljeni so bili najboljši inovatorji iz celega sveta (več kot 20 držav, 206 inovatorjev), med njimi je vabilo prejel tudi dr. Borut Likar. Na sejmu se je predstavil s svojim izumom Zibka z motornim zibalom ter prejel zlato medaljo.

 

Iskrene čestitke za uspeh.

več o tem »

15.11.2011

dr. Borut Likar prejel dve bronasti medalji za izum

dr. Borut Likar se je uspešno predstavil s svojim izumom Zibka na sejmih v Zagrebu (Arca 2011) in v Varšavi (IWIS 2011).

Sejem Arca 2011, 9. mednarodni sejem inovacij, je potekal oktobra v Zagrebu, Hrvaška. Na njem se je predstavilo 250 inovatorjev s svojimi izumi. Med njimi je bil tudi dr. Borut Likar, ki se je predstavil s svojim izumom Zibka z motornim zibalom, za katerega je prejel bronasto medaljo.

Sejem IWIS 2011 je potekal v začetku novembra v Varšavi, Poljska. Na njem je bilo predstavljenih 600 izumov iz kar 30 držav Evrope, Azije in Bližnjega Vzhoda, kar dogodek umešča med največje inovacijske razstave v Evropi. Na sejmu se je predstavil dr. Borut Likar z izumom Zibka z motornim zibalom in prejel bronasto medaljo.

Iskrene čestitke za uspeh.

 

V priponki medalji.

več o tem »

14.11.2011

Referenčni model inoviranja

Nedavno je bil pod vodstvom izr. prof. dr. Boruta Likarja uspešno izveden temeljni nacionalni projekt Referenčni model inoviranja - model celovitega obvladovanja inovacijskih procesov v podjetjih (ARRS J5-0425).

Namen projekta je bil analizirati stanje v Sloveniji in identificirati povezave med inovacijskimi vložki in gospodarsko uspešnostjo podjetja z namenom razumevanja in obvladovanja inovacijskih procesov. Izsledki  so uporabni tako za srednja in velika podjetja, kot tudi za odgovorne v državi.

 

Upamo, da bo poročilo projekta tudi v podporo vašemu delu.

več o tem »

14.11.2011

PODJETNI: Ko zibelka ne potrebuje roke, ki bi jo zibala

Pozdravljeni,

Vabimo vas, da si ogledate video prispevek o dr. Borutu Likarju. Prispevek so pripravili in objavili na 24ur.com, avtor prispevka je Miha Kranjc.

več o tem »

Stran: ‹‹1234

Inštitut za Inovativnost in tehnologijo

Projekt postavitve spletne strani je financiran s strani MVZT in Javne agencije za tehnološki razvoj RS.